Младият български лекар д-р Станимир Сираков получи снощи „Оскар” за медицина. 32-годишният медик се прочу с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му.

„Не съм очаквал толкова рано да се докажем и да ни оценят по този начин. Щастлив съм, че се случи! Ние сме голям екип. Ако не бяха колегите, които са все млади хора, нямаше да постигнем това. Директорът на болницата винаги ни е подкрепял и е създавал условия да работим нормално“, заяви д-р Сираков.

„Никога не съм искал да продължавам своя професионален път навън. Смятам, че това, което научим зад граница, можем да го приложим в България. По-трудно е, отколкото да влезеш в една работеща структура на Запад. Не е лесна битката с администрацията за това да получиш нужните консумативи за лечение. Изминахме дълъг път, преговаряйки с НЗОК и с министерството за частично финансиране за консумативите“, споделя носителят на „Оскар“. Надявам се да се наложим в България, за да не се налага българският пациент да ходи в чужбина и да плаща в пъти по-скъпо за тези интервенции там, добавя той.

10-годишната Станимира, която живее втори живот благодарение на него, вече се възстановява. Може да говори и да движи ръцете и краката си.

„Благодаря на д-р Сираков! Всичко започна преди две години с припадъка в класната стая, след което се установи, че има тежка хидроцефалия. След като се прибрахме в къщи, изпадна в кома, имаше гърчове. Благодарение на д-р Сираков и на екипа му, дъщеря ми е в много добро състояние в момента“, каза Анета Чолакова пред камерата на Нова телевизия.

„Усмивката на детето беше най-голямата награда за нас. Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи и да знаеш, че си свършил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на когото си успял да помогнеш”, каза д-р Сираков.

Малката Станимира изпрати целувка на своя спасител, а майка й сподели, че много го обичат.