Рекордните 120 души ще се включат в състезанието по спортно катерене, в което ще се изкачват вертикално по сградата на Община Пазарджик. Атрактивното събитие се организира за трета поредна година. Този път записалите се участници са толкова много, че за първи път се налага да се ползват не една, а две стени – южната и източната, както и ъгъла между тях, съобщиха от местната администрация.

Над 70 са заявките само от професионалисти. Заявки са подали представители на клубове от почти цялата страна – София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище, Мездра, Провадия, както и от цяла Пазарджишка област.

Състезанията са днес и утре, като и в двата дни ще бъдат от 10,00 до 16,00 часа. В тях могат да се включат физически и психически здрави пълнолетни след записване на съдийската маса и инструктаж.

Организатори са Сдружение „Планинско спасяване – Пазарджик” и Туристическо дружество „Алеко”. Те осигуряват екипировката - два комплекта пещерни сбруи, гръдни ленти, майони, осигурителни ремъци, карабинери, гръдни, водещи и крачни самохвати, педали. Професионалистите ще направят и демонстрации на спелео катерене – способ, използван за обследване на пещери.

Общинската сграда е висока около 58 метра. Релефна е, с повтарящи се малки декоративни елементи, подходящи за хватки и стъпки. Във фоайето й пък ще бъде подредена фотоизложба на пещерна и планинска техника.

Най-добре представилите се състезатели ще получат награди. Поощрения са предвидени и за всички деца.

Именно децата (за тях се изисква писмено съгласие от родител) са най-ентусиазираните участници в досегашните две издания на надпреварата. В първото, през 2015-а, 10-годишната тогава пловдивчанка Александра Тоткова засрами и професионалистите, като изкачи зашеметяващо бързо фасадата само за 5,44 минути.