Вече 40 градуса не се виждат на хоризонта. До събота, включително понеделник ще е топло време. Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в ефира на БНТ. 

„40 градуса ще има в Сандански, но следващите дни ще е с градус, два по-студено, отколкото бе досега“, уточни специалистът.

„Тази седмица ще бъде доста различна от тази, която мина. Досега беше все едно сме в Близкия изток – слънце, слънце и нищо друго. За тези по морето през нощта температурите не паднаха под 20 градуса – както казвам тежка карибска нощ“, посочи той. „Днес вече ще видим облачета. За това е модерна "Катя". Това е един антициклон, който заема централната част на Европа. Тя ще оближе северните части на България. В четвъртък, петък и събота – жегата пак ще се върне“, прогнозира климатологът.

„В северната половина на Европа лятото е нормално. А температурите в България са 6-7 градуса над нормалното за сезона засега. От първи август сме 100% в лято. Септември се очертава също да е топъл“, смята още той. Септември е един от месеците с най-малко валежи. Един на 4-5 години е влажен. През останалото време е фантастичен. Слънчев, денят е равен на нощта. Засега се очаква един по-сух и малко по-топъл от нормалното септември“, каза още специалистът.