Семейство от Бургас бе принудено да плати 125 лева за гипсиране на счупената ръка на малката им дъщеричка. За това алармираха родителите в социалните мрежи.

Потърпевшите разказаха, че са обиколили три болници, докато се намери лекар, които да помогне на детето им.

„Първо отидохме в медицински център „Света София”. От там ни препратиха в МБАЛ Бургас, където обаче се оказа, че няма дежурен ортопед. Отново ни препратиха – този път в УМБАЛ „Дева Мария”, където най-напред ни запознаха с ценоразписа”, разказаха родителите на малката Димана пред Нова.

Д-р Вергиния Цанова, заместник-началник на РЗИ-Бургас, обясни, че манипулацията е трябвало да се плати от родителите, защото нямали направление от личния лекар. Дежурните кабинети пък нямали право да издават такива документи.

„Счупената ръка не се води спешен случай и трябва да се изчака началото на работния ден за общопрактикуващия лекар, а през това време да следват насоки, дадени от дежурния”, каза д-р Цанова.

Детето не е имала направление и затова се е наложило да се плати тази сума. Можеше да идете само за консултация. Лекарите ще ви кажат какво да правите – да си сложите лед, да държите ръката на студено и на сутринта да си отидете при личния лекар, който да ви даде направление и вече да си минете по каналния ред, където няма да плащате“, уточни д-р Цанова.

„Важното е сега, че детето е добре. Важно и е всички пациенти да знаят работното време на лекарите си и да се съобразяват с това. Имаме сериозен кадрови дефицит“, опита се да се оправдае д-р Цанова.