Експерти от четири министерства и от Пътната агенция започват работа по текста на нов закон за движение по пътищата от следващата седмица. Идеята е да се разпишат ясно задълженията на отделните ведомства, както и да се осъвремени и уеднакви законовата база. Това каза за сутрешния блок на телевизия Европа заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Сред акцентите е контролът върху сервизите.

"Не по-маловажен въпрос е, през последните години виждаме, че няма реален и ефективен контрол върху автосервизите и автоморгите. Смятаме, че голяма част от противозаконните отнемания на моторни превозни средства са свързани с това те да бъдат разкомплектовани в такива сервизи и морги и това трябва да доведе до един по-ефективен резултат от противодействието на такава престъпност", каза Красимир Ципов

Държавата ще търси начин да събира по-голяма част от наложените на водачите глоби, допълни Ципов. Очаква се в рамките на дни да влезе в сила и нова наредба за употребата на алкохол и наркотици.

"Приключва работата на работната група, която преглежда всички предложения, които постъпиха в рамките на така нареченото обществено обсъждане и смятам, че в рамките на следващите няколко дни тази наредба ще бъде подписана от тримата компетентни министри; на вътрешните работи, на правосъдието и на здравеопазването и ще имаме един много по-прецизен ред, по който ще се установява употребата на алкохол и наркотични вещества", допълни още Ципов.

До края на месеца трябва да заработи обновеният сайт на МВР. Така ще станат достъпни електронните услуги на ведомството, които трябва да улеснят процедури като регистрация и пререгистрация на автомобили. Ведомството планира и въвеждането на тест за интегритет като антикорупционна мярка. Тестът ще се прави на места, където служителите са подложени на особено сериозен корупционен натиск.