Министър-председателят Бойко Борисов и представители на Камарата на строителите ще дадат официален старт на кампанията за възстановяване на разрушеното от влаковата катастрофа на 10 декември 2016 г. село Хитрино. Наново ще бъдат изградени 24 къщи, в които до края на годината ще влязат собствениците им. Макар и бавно се изплащат обезщетения, но за собствениците на малък бизнес в пострадалото село няма още решение.

Пет месеца след трагедията магазинът за строителни материали и заведението на Мехмед Мехмедов са в руини, разказва БНТ. Сградите са на метри от влаковата катастрофа и са едни от десетките пометени от взривната вълна след дерайлирането на влака. Мехмедов не вижда как да вдигне отново порутения си имот.

"Значи, кое е несправедливо. Щом на хората, на които са им изгорели къщите, те също нямат застраховки, ще им бъде възстановено на 100%, също при мен специално трябва да е по същия начин, защото аз съм физическо лице", жалва се мъжът. "Физическото лице дава обекта под наем на юридическо лице и така все едно съм я дал тази сграда на някого, той каква дейност ще развива, това си е негова работа", обяснява Мехмед. Знае, че неговият казус е по-особен, но смята, че той и другите като него с разрушен поминък трябва да получат средства. Така, според него, е справедливо.

Болката му е много силна, защото само една ограда го дели от новата къща на съседа, а за него и още двама от пострадалите бизнесмени няма нито лев помощ.

"Аз не виждам по какъв начин ние като община бихме им били полезни. Единственият вариант, който аз виждах, поне там е по-свободно, по-няма изисквания, говоря за средствата от БЧК. Там имах едно предложение, част от парите, макар и малко да бъде заделено за бизнеса", заявява кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Възстановяването на първите десет къщи, което ще се извърши от Камарата на строителите, вече започва. Багерите са разчистили терените, документите са оформени и реалното строителство вече е факт. "Те ще бъдат строени не от една фирма, от 9 фирми. Може би, всяка фирма ще си направи организацията за себе си. Аз мисля, че успоредно всичките ще бъдат построени", каза кметът.

Това лято ще бъде строително за Хитрино. Освен възстановяването на домовете има и много работа по ремонтирането на обществената инфраструктура.