Депутатите отхвърлиха предложението за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", внесено от народни представители от БСП. Според идеята на левицата мораториумът върху строителството, трябваше да отпадне. Министерският съвет трябва да осигури реализацията на проекта, за да "защити националния интерес", посочват от БСП.

Предложението им гласи, че на тримесечие министърът на енергетиката има ангажимента да информира Народното събрание за изпълнението на проекта. Трите точки бяха отхвърлени.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че България има достатъчно мощности, за да покрие настоящата си нужда, като дори изнася. „Средно страната в момента изнася не повече от 100 мегавата. Друг е въпросът, че поради това, че в момента не захранваме нашата борса вчера енергията достигна 290 лева, при условие, че само преди месец-два беше около 110 лева“, посочи той. Според него след 10 години България ще има нужда от нови мощности. Дали ще се рестартира проекта, новото правителство трябва да реши, каза Николов.

Таско Ерменков от БСП смята, че има нужда от нови мощности особено в контекста на ситуацията в последните дни. „Помислете си, днес ако имахме един реактор, работещ, който БСП искаше да работи в „Белене“, щяхме ли да треперим за прогнозата дали ще стане по-студено и какво ще бъде потреблението на електроенергията“, каза той.

Според Мартин Димитров от Реформаторския блок ядрена централа, която е в сеизмологично опасна зона, не трябва да има. "С инвеститори само се говори, но сметката ще е после за данъкоплатците", каза той. И добави: "Важно е дали следващото Народно събрание ще приеме решението и какво ще се случи по-нататък".

„Това, което в момента правим е ясно, че е предизборно и вече почти сме в предизборна кампания. Много неща ще чуем тук, повечето няма да бъдат експертизи дали ни трябва нова мощност или не, а ще бъдат от гледна точка на това кои избиратели искаме да гласуват за нас“, заяви Валентин Николов.