Гергана Паси ще е новият български еврокомисар, твърди вестник „Труд“.

Името на Гергана Паси в последните дни упорито се върти из медиите като една от възможните кандидатури за служебен външен министър в правителството, което предстои да бъде назначено от новия президент Румен Радев. В политическите среди с не по-малка упоритост текат облози, че това е просто камуфлаж, тъй като амбициите на блондинката и нейния съпруг- атлантикът Соломон Паси били далеч по-големи.

Гергана Паси се целела в поста еврокомисар, а външният министър Даниел Митов бил склонен в 12 без пет, преди кабинетът да сдаде властта, да номинира бившия министър по европейските въпроси.

На 2 декември премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да предлага никого за поста еврокомисар. Той призова служебното правителство да стори това. Очакваше се президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, но това не се случи. Най-рано такова ще има в края на месеца. Няма проблем дотогава тихомълком да бъде номиниран бъдещия еврокомисар на България, коментират политици. Ако това се случи би било твърде конфузно впоследствие да сменяме кандидатурата. Още повече че съвсем наскоро България вече игра този ход с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова в надпреварата за шеф на ООН. И резултатът е виден.