"Прочетох в един сайт: Откриват нов музей със стари картини и сега съм казал на Вежди това, новото крило да е с мои картини и на нови, млади автори".

Така се пошегува премиерът Бойко Борисов на откриването на Националната галерия "Квадрат 500" в София, наречена "българският Лувър" от министъра на културата Вежди Рашидов.

Именно Рашидов инициира създаването на галерията в началото на мандата на първия кабинет на Борисов. Не му се радвайте много, може някоя лампа да изгори или някоя платка утре да падне, посъветва министър-председателят. По думите му в галерията има уникални неща и експозиции, каквито няма никъде по света, предаде бтв.

"Много преди да дойде демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Пожелавам ви успех", каза още той.

На откриването днес присъстваха художници, изкуствоведи, депутати и доста министри, посланиците на Русия и САЩ и др.

"Години наред България нямаше такъв музей, шедьоври и произведения седяха в хранилища, старееха, не там е мястото на българското изкуство. Вече музеят не е специализиран западноевропейски, а е за западно и българско изкуство. Ние сме част от Европа, музеят е за европейско изкуство. Вече сме подредени равно по периоди с всички големи европейски майстори, които ще видите в музея. Не само че не отстъпваме по нищо, в много отношения сме много талантливи и добри", каза Рашидов на откриването.

Посещенията на галерията днес са безплатни по случай откриването й.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg