Община Белово е на път да се превърне в първата частна община в България. Разследване на бтв показа поредните нарушения в местната власт няколко месеца преди кметските избори. Според репортажа общината е продала над 30-те си хиляди декара земя на няколко транша на една единствена фирма. Местните животновъди и земеделци пък се превърнали в нарушители на закона, защото хранят животните си в чужди пасища.

Фирмата, на която е продадена земята е "Българско земеделско производство" ООД. Тя е чисто нова - регистрирана точно в деня, в който общинският съвет на Белово възлага на кмета да продава земята. Капиталът на дружеството е 500 лв. С равни дялове участват двама съдружници - Ивайло Пенев и Неделчо Недялков. Първият работи в Италия, вторият има клуб по акробатичен рокендрол във Варна.

Търгът за продажбата на земята не бил обявен никъде, освен в сайта на общината. А на сайта пък няма и следа от обявление, става ясно от разследването.

Кметът Константин Варев обяснява, че решението вероятно е премахнато от страницата в интернет, но това не означава, че не го е имало. Юристката Цветелина Митева пък допълва, че "никъде не казано, че в рамките на 5 години трябва да висят обявите".

Освен тези нарушения, от репортажа излиза, че земите са продадени на безценица. Общината отказва официална информация колко земи са продадени и на каква стойност. Според разследването обаче 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки.

"Като средна цена съм сигурен, че на всички ще направи впечатление, че е ниска цена. Спазили сме условието да не е по-ниска от данъчната оценка. Съобразили сме се", казва кметът. Той оправдава решението с лошото състояние и голямата площ на земите, които е продал.

Според бившия кмет на общината Васил Атанасов пък сред земите има и курортна площ, чиято цена би трябвало да е по 2000-3000 лв. декара. След сделката част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, вижда се от справка в имотния регистър. За тях общината получила 2 милиона от фирмата, а вестник "Банкер" твърди, че фирмата получила 10 милиона от банките.

Кметът смята, че недоволните земеделци го атакуват, защото спрял практиката им да използват земя, без да плащат наем на общината. Още през първия си мандат събрал почти 280 000 лв. от наеми.

"Не лишаваме общината от земя. Земята според вас може ли да бъде преместена в друга община? Или в друга държава", заяви той.

Фирмата изкупила имотите е близка на дясната ръка на кмета Варев. Лицата, изкупили земята са подставени, заявиха в земеделци от Белово.

Още новини - ТУК!

TrafficNews.bg