Великденската ваканция на народните представители още не е свършила, но отсега група столичани се стягат за протест.

Поводът за недоволството им е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране.

Росен Миленов знае разликата между такса и цена. За него същественият въпрос е къде отиват парите му за „синя зона”, съощиха от nova news.

„Не знам дали отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност”, заявява Росен Миланов.

Според Гергана Владкова от Софийски обществен съвет, събирането на парите от търговско дружество, а не от общината, изключва всякаква прозрачност.

„Ние изобщо не знаем какво се случва с тези пари и в момента парламентът иска да узакони една порочна практика”, смята Гергана Владкова.

Инициаторите на промените са депутатите от ГЕРБ.

Разяснения по въпроса даде професор Вили Лилков от Реформаторския блок.

„Всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява са излишни, тъй като всичко опира до волята на общинския съвет”, обясни Лилков.

При положение, че и занапред с парите ще се разпореждат местните власти, притеснения нямат и в Националното сдружение на общините.

Иначе и досега приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт.

„ На практика благодарение на тези приходи от 2009а година не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно”, обясни Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите.

Гергана Владкова обаче ще протестира пак. Преди близо три години тя издигна лозунг „Не на данък паркинг”. Сега иска общината да се заеме със събирането на парите.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg