Четвърта година след смъртта на млада родилка делото за лекарска грешка още не е влязло в съда, съобщава news.bg. 19-годишната Деяна Георгиева почина в края на 2011 г., 42 дни след раждане в столичната болница „Шейново”.

Изписана недоизлекувана, младата жена постъпва дни по-късно в „Пирогов”, където, въпреки очевидните признаци на тежка инфекция, тя не е оперирана, а лекарите предприемат „изчаквателна тактика”.

След цели девет дена без предприемане на животоспасяваща операция, Деяна бива прехвърлена в университетска болница „Александровска”, където въпреки усилията на медиците, умира от сепсис, заразил почти всички органи.

Повече от три години след трагедията наказани няма. След като първоначално столичната градска прокуратура води разследване срещу 17 лекари от „Пирогов” и „Шейново”, към днешна дата обвинения се подготвят едва срещу шестима медици.

Няма смисъл да са толкова много, вината е комплексна и се размива - това обяснение е дал прокурорът по делото на майката на Деяна - Людмила. Тя разказа, че за пореден път внасянето на обвинителен акт се бави и според нея това е съвсем умишлено, за да не тръгне процесът.

Почернената майка е убедена, че обвиняемите лекари подкупват прокурорите, които се занимават със случая - за четири години техният общ брой вече е четири. Всеки от обвинителите, след като бъде назначен по случая, назначава наново една и съща експертиза, която се бави по цяла година, разказва майката.

За Людмила причината е една - търсят се медици, които по един или друг начин да бъдат убедени да дадат становище, различно от първоначалното. А според първото експертно заключение, изготвено във Варна, вина имат всички първоначални 17 обвиняеми - всеки от тях поименно е свързан с конкретни действия или бездействия, довели до фаталния край на младата родилка.

С всяка следваща експертиза и всеки следващ прокурор обаче броят на лекарите, които ще бъдат привлечени като подсъдими, спада - от 17 те стават 11, докато накрая бройката не пада почти тройно на 6 - четирима от „Пирогов” и двама от „Шейново”.

Опечалената майка призна, че е потърсила помощ дори от главния прокурор Сотир Цацаров с писмо, в което моли за справедливо наказание за смъртта на детето си. Отговор и до днес обаче няма.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg