Нова инициатива се появи миналата седмица. Подписка цели връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката.

"Образът на Царя остана една нелепа претенция за аристократизъм в българската политика. Именно това безсмислие осъди политическата кариера на всички хора, които подкрепят подписката, на толкова голяма краткост”, коментира в „Здравей, България” политологът Огнян Минчев.

 "В България има една широко разпространена представа за властта, която идва отгоре, пада върху нас и трябва да я търпим. В този смисъл българинът избира коя власт ще бъде по-малко лоша. Митът се състоеше в това, че след като е цар, сигурно ще е различен от другите, които са ни управлявали. Този мит обаче се провали за седмици”, коментира още Минчев.

"Царският проект беше продукт на тази основна олигархична група в българското общество, която е свързана с „Мултигруп”. След като убиха Илия Павлов - осиротяха. Доган ги припозна, организира ги в корпоративно-търговската групировка и сложи пред тях щита ДПС. В момента те се намират в тежка ситуация, защото банката им гръмна, след като се опитаха да вземат 4 милиарда през „Южен поток”. ДПС пада и имат нужда от нещо ново”, на мнение е политологът.

"Подписката беше инициирана, защото на нас ни трябват хора, които не само да ходят с джипките и булдозерите, а такива, които да ни представят в Лувъра. Предстои ни Шенген, еврозона, както и още много тежки казуси”, коментира от своя страна един от инициаторите на подписката Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ. Той поясни, че 113 интелектуалци са я подкрепили.

"Самият Симеон Сакскобургготски гледа с интерес реакцията на хората, които сега се изказват за инициативата. Ние искаме да открием дебат дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра, или ще си стоим със клоуните, на които пляскаме и се забавляваме с тях”, заяви Спасов.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg