Към момента в областите Кърджали и Смолян без ток остават 193 селища. Отменено е бедственото положение за област Кърджали и за общините Брацигово, Минерални бани - Хасково, Ивайловград, Якоруда, Гълъбово и частично във Велинград, съобщиха от МВР. В същото време Кърджали и региона остана без вода заради свлачище. Два дни ще остане затворен и пътят Асеновград Смолян заради паднали 4000 тона скали на пътя. 

4 000 тона скали, пясък и дървен материал се свлякоха върху двете ленти за движение на пътя между Бачково и Пампорово в района на Югово. Стотици шофьори останаха блокирани от двете страни на свлачището. В следващите 48 часа в двете посоки ще се допускат само аварийни екипи. Все още не се знае дали няма затиснат автомобил под огромните скали. В момента се обмислят варианти за извършване на взривове, с които да се разчисти натрупаната скална маса.

Огромно активирало се свлачище прекъсна главния водопровод, от който се водоснабдяват хиляди жители на Кърджали, Момчилград и още 60 села с питейна вода. Аварията е станала рано тази сутрин в района на село Пазарци. Аварийни екипи вече работят по отстраняването на проблема.

От ВиК Кърджали предупредиха жителите в района да се запасят с вода. Подаването й ще бъде възстановено най-рано в понеделник вечерта.

TrafficNews.bg