Бедстващите вече 4-ти ден в манастира "Света Троица" в областта Кръстова гора са живи и здрави, но се нуждаят от хубава храна и цигари, обясни пред TrafficNews.bg 31-годишния  диабетик Георги, който заседна в снежния капан в светата обител.

След като вчера ви съобщихме за бедстващ диабетик, който вдигна на крак всички журналисти, защото институциите не правят нищо по въпроса за спасяването им, се свързахме с пожарната, за да ни предоставят повече информация.

От 6-ти март той и няколко негови приятели били  настанени в манастира “Света Троица“ в Кръстова гора до Село Борово, Община Лъки. Според разказите на Георги тока е спрял, нямат отопление ,храната им е свършила. Звъняли на всички институции, но им казват да почакат. Няма запаси от инсулин, звъняли на 112, пожарна и т.н. Обадили се на хора до селото, които им съобщили, че пътя до близокото село Борово е почистен, но нагоре към Кръстова гора задължение за почистване на снега има манастира, но игуменът не взимал мерки.

Доброволческите екипи към Община Пловдив се свързаха с нас за да ни разкажат какво всъщност се случва с бедстващите в манастира "Света Троица" на Кръстова гора. ОЩЕ ЗА ТОВА КАКВО НИ РАЗКАЗАХА ОТ ДОБРОВОЛЧЕСКИЯ ЕКИП КЪМ ОБЩИНА ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК!

За да разберем дали все още са живи и здрави се свързахме по телефона с бедстващия Георги. Оказа се, че той и още 2-ма негови приятели са вече 4-ти ден заседнали в манастира, но имат храна и вода. Опитахме се да разберем от какъв инсулин точно има нужда Георги, но той упорито ни обясняваше как не знае какъв инсулин използва и го пише в рецептурната му книжка. След като вчера спасителите са го попитали за името на личния му лекар, с който да се свържат, за да открият от какво точно се нуждае, той ни обясни, че всъщност няма личен лекар, защото е останал без здравни осигуровки. Инсулин си купувал с рецептурната книжка, но кой точно му я е изписвал не стана ясно. В хода на разговора, когато попитахме от какво имат нужда -  отговорът беше, че се нуждаят единствено от различна храна, топли дрехи, топла вода и ЦИГАРИ.

От TrafficNews.bg разбираме за нуждата на всеки човек от удобства и зависимости към едни или други медикаменти, но когато в няколко региона на страната е обявено бедствено положение смятаме, че цигарите не са най-големия проблем, за който да мисли един диабетик. За да разберете какво още ни разказа Георги вижте ВИДЕОТО :

 

Положението в района продължава да бъде бедствено. Минимум още 2 дни хората ще останат без ток. В района има скъсани далекопроводни кабели с дължина над 400-500 метра, а в региона не спира да вали. Постоянно падат дървета, а екипите от гражданска защита не могат да смогнат на подадените сигнали. Пътят до Борово е разчистен от разклона за Белица. В селото няма обхват на два от мобилните оператори - единствено потребителите на Теленор могат да се свържат с близките си, ако все още имат батерии на мобилните си устройства.

Екипи на гражданска защита пробиват и пътя до Кръстова гора, но разстоянието от село Борово до манастира "Света Троица", в който се намират бедстващите е 8 километра. Разчистени са едва 3 километра от пътя, но от сутринта се правят опити да се достигне до светата обител.

TrafficNews.bg