Драстичен скок в цената на такситата, затова настоя отново браншът в столицата. Таксистите искат тарифите да скочат с около 20 на сто - съответно до 1 лев на километър през деня и 1,14 лв. през за нощта. Сметката на столична общината обаче показва, че дневната тарифа в София, трябва да бъде средно около 0.95 лева за километър, или с около 20 стотинки по-скъпо от сегашните тарифи.

Припомняме, че на неколкократни протести пловдивските таксисти също настояха за цена от минимум 1 лев на километър. На последната си прескоференция под тепетата, те се заканиха на дадат Община Пловдив на прокуратурата, заради по техните думи "дъмпинговите цени на таксиметровите услуги".

Вижте още: Таксиметрови шофьори съдят Община Пловдив заради дъмпингови цени

Според пловдивските водачи на жълти коли минималната ставка, определена от общинска наредба в размер на 65 ст./км, е твърде ниска и с нея се работи на загуба. Няколко фирми поддържат тарифата и така принуждават всички в бранша да изпълняват курсове, съобразявайки се с нея. 

Водачите поръчали експертиза на вещо лице, която показвала, че километърът без печалба възлиза на цена около 1 лев, а ако върху тази цена се калкулира комисионната от 15%, сметката тръгва рязко нагоре. 

Вижте още: Ултиматум - Таксисти искат среща с властта или излизат на стачка и работят като Юбер

„Ние превозваме пътници, а не чували с картофи. Имаме отговорност. Шофьорът да е отпочинал, колите да са хубави. Много от шофьорите карат без да спят, нямат осигуровки, автомобилите не се ремонтират. Шофьорите искат лев и нагоре, а големите превозвачи са съгласни с 0,94 лева, затова смятаме, че общината би трябвало да се съобрази”, коментира днес Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите шофьори, цитиран от Нова тв.

„При положение, че в момента повечето компании в София карат на 0,77 - 0,78 лева, не би трябвало минималната цена да надхвърля тази. Живеем в пазарна икономика”, коментира и Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Ето какво казаха от бранша в София: