Ще искаме по-лека мярка – „домашен арест” или „парична гаранция””. Това заяви за  адвокат Христо Ботев, защитник на сем. Баневи

"Това са хора, които се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати”, коментира още адвокатът.

Очаква се мярката им да бъде гледана днес, но не е ясно по кое време, предаде Нова. Адвокат Ботев вече е разговарял с тях.

„Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви адвокат Ботев. Самият той още не е запознат с материалите по делото.

Най-тежкото от седемте обвинения срещу Николай и Евгения Баневи е за присвояване в особено големи размери. За него наказанието е от 10 до 20 години,  коментира адвокат Людмил Рангелов.

Според него в момента семейството няма ход, който да облекчи положението им. Обвинението за пране на пари за 1 милиард лева звучи „бомбастично”, смята журналистът Стефан Ташев.

„Не знам някой в България да е обвиняван за толкова много. Въпросът е дали ще се докаже”, коментира Ташев.

„Искам да припомня едно подобно бомбастично изказване през 2010 г. за 250 милиона изпрани пари от злоупотреба с ДДС. Досъдебното производство приключи без доказани 5 лева”, заяви адвокат Рангелов.