Днес трябва да бъдат обявени свободните места в детските градини за всички 24 района на София. Освен това, от днес новата Наредба за прием би трябвало да влезе в сила. Към 8 часа сутринта, системата за прием не е обновена, тък като за всички квартали свободните места са 0. От фейсбук групите, в които се дискутира приема в детски градини и ясли, разбирме, че свободните места ще бъдат обявени към 11 часа. 

Припомняме, че с новата Наредба за прием в общинските детски градини и училища, значително се измениха критериите, по които децата получават точки. Най-дискутираната проямана касае братята и сестрите - те вече не чакат "на социалната опашка", а на общата , тъй като критерият за по-голям брат или сестра с разлика не по-голяма от 3 години, беше преместен в Общите кртитерии. Taka шансът им да бъдат приети заедно в едно учебно заведение се увеличава. 

Тази промяна цели да улесни родителите с повече от едно дете, за да не се налага едното дете да ходи на детска градина в един кварртал, а другото в различен, според Столична община. Според някои майки обаче, това е дискриминация и още с приемането на новата Наредба, се заканиха да обжалват. 

3000 майки обжалват новия ред за забавачките: Дискриминационен е!Те ще обжалват в съда, веднага щом видят окончателния текст на Наредбата

Сред останалите промени е и допустимата бройка на деца със специално образователни потребности (СОП), както и с хронични заболявания. Във всяка група децата с хронични заболявания вече ще могат да са максимално 3 вместо 5. За децата със СОП сега ще бъдат обявени две места, а през май още едно. 

Очаквайте подробности!