Традиоционният "Пролетен панаир на книгата" отвори врати и ще работи до неделя. В НДК десетки издателства разкриха щандове с познати и непозанти заглавия, от които всеки може да отрие най-подходящата за него книга. 

На много от щандовете има отстъпка, а през цялото време на панаира читателите ще имат възможността да присъстват на представяне на някои нови заглаивия и да получат автограф. 

Паралелно с панаира на книгата, се провежда за втора поредна година Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Програмата на второто издание на Фестивала се състои от разнообразни събития, подходящи за всякакви възрастови групи - срещи с автори, преводачи и художници от България и чужбина, изложба, театрална постановка и майсторски клас по творческо писане.

Събитието беше открито от министъра на кулурата Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и 96-годишния илюстратор Любен Зидаров. С неговите илюстрации израстват няколко поколения. Рисунките му красят българските издания на заглавия като "Приказите на Шехерезада", "Островът на съкровищата", "Том Сойер", "Принцът и просякът" и др. 

Изложба на неговите илюстрации също може да бъде видяна в НДК по време на панаира. 

"За всяка книга си има читател", единодушни са книжарите. Според тях тенденцията в предпочитанията на бърларските читатели е постепенно отдалечаване от трилърите, както и художествената литература, разкаха пред TrafficNews. Те избират все по-често специализирана литература. Голям интерес има към историческите заглавия, особено тези за Вората световна война. Предпочитани са и книгите, касаещи езотерика, астрология, йога и здравословно хранене. Въпреки това, книгата "Яж, моли се и обичай" си остава абсолютен хит.

 

Ново течение в "чиклит-а" (литература за жени - бел. ред.) са книги с по-сериозни сюжети, макар да не отсъства класическият за този вид литература романс. Пример за такъв автор е Розамунде Пилхер. 

Традиционно, детските книжки се купуват много. И отново както винаги - най-малките харесват тези с повече картинки, а малко по-големите приключенските. 

Като обобщена тенденция в България, както и в световен мащаб, книжарите определят "много заглавия с малък тираж"