65 милиона лева смята да отдели от бюджета си за 3 поредни години Столичната община за поддръжка на зелената система в града. Дейностите ще се извършват по възлагане, съобразено с годишния бюджет и извършените дейности. 

Услугите, които търси общината включват поддържане на тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, както и косене, събиране и извозване на окосената трева, резитба на храсти, подраст и издънки, отсичане на дървета, засаждане на цветя и др.След изтичане на срока за изпълнение от 36 месеца, Общината може да поднови договора си с изпълнителите при същите условия за още 2 години, ако са останали средства. 

Кандидатите за поръчката могат да кандидатсват за всяка от 19-те зони, на които е разделена зелената система на София. 10 от тях са паркове, градини или зелени площи в града, 1 зона с лесопаркове и 1 зона, обхващата природен парк Витоша, 4 зони с дървесни насаждения и 5 с транспортни трасета. 

Най-голяма сума за 5 години (с подновяване на догвора) е предвидена за Транспортна зона Север - бул. Ботевградско шосе с обща ориентировъчна площ от 593,50 дка. За 7,8 млн. лева разделена между 3 години, изпълнителят трябва да поддържа зелената система на "Ботевградско шосе" , ул. „Резбарска“, бул. „Вл. Вазов” , бул. „В. Левски”, бул. „Ген. Дан. Николаев”, бул. „Сливница” бул. „Инж. Иван Иванов” - 3,80 дка. Надлез „Надежда”, Бул. „Рожен” до ул. „Б.Нейков”, ул. „202-ра“ , бул. „Мария Луиза“ и Централна гара 

Близо 6 милиона лева са предвидени за районите Средец, Оборище, Нови Искър. Общата площ е близо 288 декара, а в тях се намират всички центрлани софийски градинки - тази зад Руската църква, пред Народния театър, пред църквата "Свети Седмочиленици", "Кристал", срещу Ректората, около паметника "Васил Левски", пл. "Гарибалди", "Докторската" и "Заимов" др. В тази квадратура няма нито една зелена площ от "Нови Искър". 

5,5 млн. лева пък са планираните разходи, с които да се покрият приблизително 429 декара от "Транспортна зона - ЮГ - бул. България". Това включва поддръжката на зеленината на няколко от големите булеварди - "България", "Черни връх", "Ситняково", Драган Цанков", "Пенчо Славейков" и др. 

Най-малко от бюджетите си Столичната община е замислила за паркове, градини и зелени площи в Лозенец, Триадица, Витоша - едва 1 милион лева за площта от 507 дка. Там косенето и засаждането на цветя ще обхване няколко градинки до 12 декара, но и част от Южния парк, попадащ в кв.  "Триадица" в размер от 305,00 дка, както и 150 декара от "Зоопарк София". 

Срокът за подаване на документи от фирмите, които трябва да имат предишен опит, е до 20.05.2019 г. Критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите са мерки, свързани с опазване на околната среда по време на изпълнението, предлагания растителен материал, технология за изпълнение на задълженията, както и качеството на вложените "материали". Най-голяма тежест ще има цената - тя ще донесе на изпълнителя 60 т.