Апартаментите за 100 хил. евро в София вече не са супер лукс сделка, а се превърнаха в стандартни и масови за купувачите.

"Ако преди две години покупките на жилища бяха предимно в границите 50–70 хил. евро и имотите за над 100 хил. евро бяха изключения, то през 2018 г. те се превърнаха в масовите сделки на пазара в столицата", коментира пред "Труд" Люба Атанасова, изпълнителен директор на имотна агенция у нас.

Премината беше психологическата граница на "скъпия" имот, категорични са брокерите.

Класическият клиент на 2018 г. изглежда по следния начин – младо семейство с едно малко дете, с бюджет между 100 хил. и 120 хил. евро, което търси тристайно жилище за постоянен дом.

"Обикновено тези хора разполагат с около 50 хил. до 80 хил. евро в брой. За останалата сума теглят ипотечен кредит. Търсят място с две спални и всекидневна част с кухня, задължително паркомясто, особено ако районът не позволява лесно свободно паркиране. Имат стабилни доходи. Предпочитат райони с изградена инфраструктура, парк в близост, добър градски транспорт, по възможност и училище. Обичайно имат нужда от около 80-100 кв.м", коментира Атанасова.

Според експертите гаражите и сервизните помещения са сред ключовите елементи, които търсят купувачите.

"Липсата на всяко едно от този тип помещения – гараж, склад, сервизно помещение, наличието единствено на стаи за обитаване, може да откаже купувача от даден имот", твърдят брокери.

Пазарът на жилища в София е толкова активен, че купувачите не се бавят с избора на своя дом. 35% от хората, които си купуват имоти в столицата, го избират за максимум две седмици.