Ще организираме музей със наследниците на Райна Княгиня. Той ще бъде посветен не на нейната революционна дейност, а на дейността и като първия дипломиран акушер. През кариерата си е изродила стотици деца и е основала Майчин дом. Къщата и се намира в кв. "Банишора". Това обяви столичният зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов.

"Имаме готовност да започне и ако се гласува доклада от СОС, можем да започнем още тази есен", допълни той.

По думите му Столична Община системно се грижи за опазването на културното наследство и с особен ангажимент към сградите, които са собственост на Общината.

"Макар че държавата е частичен собственик на Столичната библиотека, сградата е една от знаковите исторически сгради в центъра на града. Тъй като това е сграда на доста години с известни проблеми, ние от доста време се опитваме да убедим другите съсобственици да пристъпим към ремонт. Добрата новина е, че почти завърши обществената поръчка за избор на проектант. Ще има цялостно ремонтиране на сградата", обясни доц. Чобанов.

"Ремонтираме и двете фасади на сградата. Едната е почти готова и се очаква между 15 и 30 септември ремонтът на двете фасади ще е готов, така че да можем спокойно да експлоатираме сградата без притеснения, че парче от фасадата ще причини инцидент", допълни той.

Продължават услията и за други сгради на територията на СО.

"На предстоящата сесия на СОС ще се гледа доклад, съврзан с това, че СО възнамерява да придобие Къщата на Яворов. Това е знаков обект за всички българи, тъй като е с огромни духовни измерения. Като станем един отговорен стопанин, ще предприемем действията за нейното укрепване", уточни културният зам.-кмет.

"Къщата на Фингов, най-накрая сме пред щастливата развръзка. Тя е архитектурен шедьовър. Попаднахме на собственик, който има амбицията да я реставрира в оригинален вид", поясни той.