"Изработихме "шрифт на София", наречен "Sofia Sans", който ще се използва за всички рекламни и информационни елементи. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков на отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност.

"Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София. Искаме също така информационните табели да са един тип. Оформлението на шрифта "Sofia Sans" ще се използва за всички информационни табели, а след време и за улиците", обясни той.

По думите на главния архитект обликът на столицата ще бъде стриктно следен. 

"Ще бъде публикувана наредба за градската среда на сайта за професионални консултации. Такава наредба досега не е правена в България. Тя ще дава ограничение по отношение на фасадите, начина на разполагане на климатици, цветови решения, местата за поставяне на реклами", изтъкна арх. Здравков.

"Наредбата има претенция да подреди нещата в града, категоричен бе той.

По наболялата тема за ремонтът на "Графа", Здравков изрази надежда, че очаква улицата в бъдеще да привлече инвеститори.

"Вникнали сме до най-малките детайли, включително как да изглеждат тентите по улицата", поясни главният архитект.

Във връзка с вече не толкова добре изглеждащото пространство по протежението на бул "Македония" към Руски Паметник, Здравков обясни, че то е планирано да се превърне в линеен парк. Той ще включва пешеходна зона с пейки, растителност, детски площадки и зелена трамвайна линия. Ще се запазят и локалните платна, както и 160 места за паркиране по протежението им. По продължение на релсите ще има жив плет от храсти. На две места, от всяка страна по продължение на отсечката ще се изградят кътове за отдих с пейки, велоалея и зони за детски площадки.

По темата със сградното строителство, главният архитект заяви: "През миналата година сме издали разрешение за строеж на 2 млн. кв. м. в Столична Община. Въведохме правилото да не се издават решения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване".

Здравков обясни още, че ще бъде въведен стандарт на настилките, а направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община ще продължи да се грижи за премахването на незаконни реклами от улиците на София.

"Само за тази година сме махнали 100, от началото на мандата ми 500 незаконни реклами са били премахнати", заяви Здравков.

Битката за почистване на града е изключително голяма!