И тази година битката за свободните места в столичните забавачки ще бъде повече от ожесточена. А шансовете за успех са почти като за шестица от тотото.

3435 са свободните места за прием в първа група в софийските детски градини. Както всяка година за 3-годишните малчугани има недостиг на места в централните квартали.

За децата от набор 2016-та година има едва 92 места в "Средец", 82 в "Изгрев" и 186 в "Лозенец". Прави впечатление, че в два от най-многолюдните столични квартала - "Люлин" и "Младост", свободните места не са много повече . 228 места за 3-годишните в "Люлин" и 221 в "Младост". 

За набор 2015-та, ситуацията не е много по-различна - за тях общо свободните места в цяла София са 215. Вариант за 4-годишните е квартал "Кремиковци" с 53 свободни места. В "Лозенец", "Възраждане", "Оборище", "Триадица" и "Илинден" няма нито едно вакантно място. В "Средец" пък има само едно. За набор 2014-та - т.е. предучилищна възраст, малките нямат шанс за "Средец", "Изгрев" и "Младост", тъй като там свободните мста варират между 1 и 2. Най-голям шанс имат в "Младост" с 90 места и "Красна поляна" със 111. 

"Бясна съм! Голямата ми дъщеря трябва да тръгне на предучилищна на 5. В целия район Средец има едно свободно място за набор 2014 и то е на майната си. Искам да тръгне в училище на предучилищна, а системата не ме допуска за набор 2014?!!!", възмущава се вече майка в социалните мрежи. Според други недостигът на места в общински детски градини действа демотивиращо -

"Имам приятелки, които отидоха да раждат и живеят в нормални държави...", разочаровано коментира друга майка, която е избрала за детето си частна детска градина.