В сряда пациент на Пета градска болница в София колабира пред лечебното заведение. Това се е случило, след като е бил изписан. Нито от болницата, нито от "Спешна помощ" са реагирали своевременно на призивите на близките му, вследствие на което мъжът е починал. Това стана ясно от публикация в социалните мрежи на очевидец, който е успял да заснеме случващото се пред лечебното заведение.

"В момента, в който човекът излезе пред болницатаq рухна на земята и започна да стене. 30 минути се молих някой да излезе да го види, защото видимо не е добре. След това се обадих на 112", разказа очевидецът. 

Директорът на Пета градска болница в София д-р Борил Петров разпореди проверка, след като оцени случая като "фрапиращ".

Мъж не дочака линейката! Издъхна пред болница, а там... не му оказали помощВъпрос на броени минути е било някой да му помогне по-рано, заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска

"Разпоредих проверка, която и днес ще продължи. Касае се за пациент на 72 години с множество заболявания. От 25-и февруари е приет в Пета градска болница и е бил лекуван в 4 различни отделения. Вчера, някъде към обяд, е изписан в добро общо състояние, без оплаквания. Внезапно, след като е излязъл от болницата, му се е влошило състоянието. Досега проверката установи, че до лекаря и екипа в Спешния кабинет не е стигнала информация, че пред болницата има пациент, който се нуждае от спешна медицинска помощ", каза Петров пред БНР.

Ще се провери дали такава информация е имало на Регистратурата на лечебното заведение. Ще се проверява и дали служители на болницата са разпитвали близките на страдащия дали той е здравноосигурен, каквато информация споделиха роднините на мъжа в социалните мрежи, допълни директорът.

По думите на Петров проверката ще приключи в най-кратки срокове, но той не се ангажира да посочи дата.

"От помощния персонал е предоставена на пациента седяща количка, за да бъде транспортиран до Спешния кабинет. За съжаление, човекът е починал, след като е бил настанен на нея. Доста бързо са се развили нещата при този пациент", добави той.

Има много състояния, които могат да предизвикат внезапна смърт, категоричен беше директорът на лечебното заведение.