Емблематичното столично кино "Европа палас", което се намира на ул. "Алабин" 35, се превърна в хипермаркет. Това предизвика остри реакции сред столичани и неправителствени организации, тъй като сградата е със статут на паметник на културата.

Кино "Европа Палас" е приватизирано през 2001 г. Дълги години след това сградата е запустяла, в лошо състояние и е препродавана няколко пъти. Настоящият собственик на имота "ЛОГОС НК" ООД има издадена виза за проучване и проектиране на реконструкция и преустройство на сградата на кинотеатъра в магазин още през 2011 г., информират в официално становище до медиите от търговската верига Лидл България, която е наемател на имота едва от лятото на 2017 г. 

Всички необходими разрешителни и документи от отговорните институции за преустройството на сградата са налице. Нормативните процедури са спазени стриктно, настояват от Лидл.

Търговската верига е работила с трима независими конструктори на всеки етап от планирането, изготвянето и изпълнението на настоящия инвестиционен проект. Изготвеният проект не е променял основната конструкция на сградата и е взел под внимание всички мерки новоизградените конструкции да не влияят на стабилността и сигурността на съществуващата постройка и на страничните сгради, посочва се още в становището.

При разработването на плана са взети под внимание и всички изисквания и препоръки относно централното разположение на локацията в столицата. Всичките магазини на веригата, които се помещават в гъсто населени централни градски части, са проектирани, така че да отговорят на нуждите на клиентите и да не натоварват допълнително градската среда в съответните райони.

Магазините за хранителни стоки в централните градски части са предназначени да обслужват клиенти, живеещи близо или сравнително близо до съответния обект. В този смисъл не се предвижда допълнително натоварване на трафика около магазина, тъй като очакваме в магазина да пазаруват потребители, които живеят или работят наблизо, отбелязват от веригата.

Емблематично столично кино, паметник на културата, става лъскав хипермаркетСградата е открита през 1938 г. и е дело на архитект Асен Михайловски