Монтираха стъкления параван на новата метростанция на бул. "България", който ще разделя пероните и влака, съобщиха от "Метрополитен".

Стъклената стена е висока метър и половина и е разположена от двете страни на всеки перон.

След спиране на влака на спирката, стъклените врати в преградата ще се отварят заедно с тези на мотрисата.

Системата за управление на новите влакчета ще задейства автоматично стъклените врати и не е необходима намеса на машиниста.

Идеята на стъклените паравани е да попречат на пътниците да навлизат в тунелите на метрото, което пък може да предизвика произшествия. Вероятно ще ги има на всички нови спирки в подземната ни железница.

Новата спирка от третата линия ще бъде с цветовете на българското знаме – бяло, зелено и червено. Станцията е готова на 90%, разположена е на кръстовището на булевардите "България" и "Гешов".

Първите метростанции от третия лъч, на които ще се качат софиянци през есента, са по трасето - бул. "Патриарх Евтимий" - НДК - "Красно село". В края на годината ще бъде пуснато движението на метрото от бул. "Владимир Вазов" до Орлов мост, а в началото на 2020 г. ще бъдат готови спирките между "Красно село" и Горна баня.

При откриването на третия лъч се очаква 500 хиляди пътници дневно да използват подземният превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.