14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите бяха отворени в НАГ на 14 май, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят единствено своя професионален опит до момента. На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада.

След това предложенията ще бъдат класирани, като този, който ще получи първа награда ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта.  Самата реконструкция на „Св. Неделя“, според работния график, се предвижда да започне през 2020 година.

В международното жури участват специалисти от цял свят, които са безспорни авторитети в своите области. Съгласие да са част от него са дали и изявени българи, сред които арх. Георги Дойчинов, който работи в Германия и Австрия, арх. Адриана Начева, чието студио е в Лондон и тя е в Топ 8 на жените архитекти в света, председателят на Камарата на българските архитекти арх. Борислав Игнатов, който има 10 години опит в архитектурни проекти в САЩ, Галина Тачиева, която има множество реализирани проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка и доц. Йорданка Кандулкова, международно признат специалист по опазване на културното наследство.

Сред участниците от чужбина е Мартин Аарц, директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, сред чиито проекти е реконструкцията на историческия център на Ротердам, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, директорът на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана Йони Бабоци, главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Член на журито е италианският архитект Паоло Дезидери, сред чиито работи са високоскоростната жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция, както и неговият колега Сотирис Цолус, архитект от Атина, който в момента ръководи RMJM Dubai.

В журито е основателят и главен редактор на ArchDaily Дейвид Басулто, а от страна на Столичната община участва Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС. Всички членове на журито са и преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети. Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година.

Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност. През миналата година конкурсът бе спрян. Направи се промяна на условията за кандидатстване заради несъгласие от страна на КАБ. По тяхно настояване конкурсът стана международен с по-занижени критерии, за да има по-голяма конкуренция на идеи, а не икономическите показатели да са определящи при избора на поректант

От сдружение "Зограф" пък питат Столичната община защо се предприемат строителни действия за площада пред храма "Александър Невски", при положение че светата обител има много по-голяма нужда от реновиране.

"Защо за частичния и изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храм-паметника "Св. Александър Невски" в София ще се похарчат в близките месеци цели 21,4 милиона лева, а не примерно само 7 или 8 милиона", питат от сдружението.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров. Храмът спешно се нуждае от ремонт и конструктивно укрепване, а безценните му стенописи - от почистване и умела професионална реставрация, обясняват от "Зограф".

Силно наложително е и укрепването на покрива. Трябва да се отстранят течовете, както и да се запълнят пукнатините по стените.

"Храм-паметникът "Св. Ал. Невски" е архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, но уви, в бюджета на Министерство на културата за 2019 г. не се е чуло да са предвидени целеви средства за стартирането на този негов спешен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето", посочват от гражданското сдружение.

От "Зограф" се обръщат към институциите с въпрос: Защо не е потърсено европейско финансиране за ремонтирането на храма, а е намерено такова за реконструкция на пространствата около него, включително и на тротоарните площи.

От сдружението припомнят, че съвсем наскоро стана ясно, че Столичната община е позволила на НИНКН и Министерство на културата да се заемат с ремонта на площада, който ще струва над 20 млн. лв.

През миналата седмица от Столичната община неколкократно разясниха, че предстои да бъде извършен само частичен, изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храма "Св. Александър Невски", като ще се подменят единствено плочите по тротоарите и осветителните тела на знаковия площад.

В тази връзка гражданското сдружение настоява на официалния сайт на общината още в близките дни да бъде качена цялата документация за извършване на ремонтните дейности.