Увеличава се интересът на купувачите към по-големите жилища и новото строителство в София. Интересът към малките жилища с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Търсенето на къщи е нараснало с 33%, а на тристайни апартаменти с около 40%.

Средната площ на закупените жилища в София се е увеличила от 76 кв.м през 2014 г. на 82 кв.м през 2018 г., а средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв.м през 2014 г. до 1199 евро на кв.м.

Причината на засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен основно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените имоти и увеличаването на дела на монолитните жилища. Сериозно се увеличава интересът към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г. С ипотечни кредити вече се финансират около 70% от сделките с имоти, което доближава София до европейските пазари, коментират брокери от големи компании пред "Труд".

Според тях пазарът на имоти в София е балансиран и няма предпоставки за балон. Това се потвърждавало и от редица ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период 2006-2008 г. Ръстът на ипотечните кредити сега е около 10%, при над 20% в годините преди кризата. Необслужваните заеми сега са около 11%, докато преди десет години равнището им надминаваше 22%.

В периода 2005-2008 г. цените на жилищата нарастваха с 25% на година, а в последните няколко години средният ръст е около 10%. Тези данни показват, че икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти, коментират експертите.

Те отчитат, че при средновисокия и високия сегмент средните цени на двустайните жилища са на ниво между 145 хил. и 180 хил. евро, при тристайните достигат между 210 хил. и 250 хил. евро, а при къщите – до 450 хил. евро. Отстъпката от офертната цена, която продавачите са готови да направят, постоянно намалява.

Основните фактори при покупката са кварталът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто, метрото е огромен плюс. Сред факторите, които отблъскват купувачите, все повече доминират социалните елементи и липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, а некачественото строителство остава на по-заден план.

В София сред кварталите, към които има най-голям интерес, се нареждат "Малинова долина", "Младост" и "Изток". Нараства и интересът към жилища извън София.