Лятото трайно настъпи и макар все още на места да има валежи, температурите рязко и съвсем осезаемо се вдигнаха. И докато шофьорите имат начин да се спасят от големите жеги, то за хората, които използват градския транспорт, не е съвсем така.

Чакането по спирките на столичния градски транспорт в горещ летен ден не е любимо занимание на никого, но от Столичната община предвиждат създаването на леки удобства за гражданите на София.

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода в случая на високи температури през лятото. Иновацията е част от план на Столичната община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван на заседанието на СОС, пишат от БГНЕС.

Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. Цяла система се очаква да струва около 100 000 лева. Близо 200 000 лева. пък е сумата за покривното озеленяване.

Междувременно обаче на голяма част от спирките на столичния градски транспорт няма навеси, което пък създава и огромен дискомфорт на гражданите при валежи и вятър.

В плана влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт.

Снимка: БГНЕс