Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от Общинския съвет да си отмени решението, с което е позволено да се строи нов 12- етажен хотел в квартал "Младост 1". Проблемният терен се намира пред блок 73 и предизвика масови протести в района.

Последният импровизиран митинг на местните жители бе на 19 юни. На него присъства омбудсманът Мая Манолова, която препоръча именно СОС да отмени решението си от 20 декември 2018 г., което дава зелена светлина на строителството върху терена. Седмица по-късно Фандъкова предприе мерки за решаване на проблема. 

Към момента тя е спряла процедурата, тъй като не е подписала решението на общинските съветници за уреждане на регулационните сметки на терена.

Спорният терен пред блок 73 според действащия Общ устройствен план на София е с предназначение "за жилищно строителство". Собственикът на терена Гергана Симова, управител на "Джи Ти строй" ЕООД, вече огласи своята позиция по казуса: "Имотите пред блок 73, за които имат претенции и са повод за протестите и жалбите, са частна собственост, нито са зелени площи, нито обществен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се ползват като такива."

Хората от съседните блокове обаче настояват, че теренът е сред последните оцелели зелени площи в квартала и настояват там да не се строи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска и 4 имота от Борисовата градина, които в момента са собственост на дружеството "Софийски имоти", да се върнат обратно на Столична община. Прехвърлянето трябва да получи одобрението на Столичния общински съвет. Докладът на столичния кмет вече е включен в дневния ред на сесията в четвъртък.

Става въпрос за кафене "Кривите огледала", Трите дансинга, които са били на мястото на "Маймунарника", и два имота на бившия детски кът Водно каналче.

След проверка на Фандъкова през 2017 година "Софийски имоти" прекратяват договорите на наемателите. Те трябва да върнат общинските терени освободени от всички вещи и почистени.

От "Контрол по строителството" към НАГ пък има издадени заповеди за премахването на незаконните строежи на терените на автокъща "Капитолия" и заведението "Веселото село". Заповедите обаче се обжалват в Административен съд - София. Обжалвани са и заповедите за освобождаването и предаването на терените на четирите имота.

Въпросните обекти попадат в парка Борисовата градина, който се поддържа и управлява от общинското предприятие "Паркове и градски градини" в това число и частта от парка, която е изключителна публична държавна собственост, дадена за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет, припомня в доклада Йорданка Фандъкова.

Нейното категорично мнение е, че е целесъобразно и законосъобразно цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и описаните 4 имота.

"Предлагам на общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП "Паркове и градски градини" и Софийски имоти ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет. Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на "Княз Борисовата градина", пише в доклада, който столичният кмет внася в СОС в четвъртък.

Снимка: БГНЕС