Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви против няколко предложения в проекта на Подробния устройствен план (ПУП) за Борисовата  градина, както и коментира няколко спорни момента в него.

Тя влезе отново в задочен спор със спортния министър Красен Кралев за стадионите в парка. Според предложения за обшествено обществено обсъждане ПУП тези спортин съоръжения  могат да бъдат освежавани, както и да бъде монтирана подвижна козирка над някои сектори, но не е и да бъдта разрушавани или строени наново. 

Кралев обаче заплаши със съд Столична община,защото планът не е съгласуван с ведомството му. Министърът вече обеща на собственика на футболен клуб ЦСКА Гриша Ганчев, че ще може да вдигне на практика нов стадион върху сегашния "Българска армия".

Кметът Фандъкова обаче застава на страната на изготвения план  и е катеорично против строежа на нов стадион на армейците".  За стадион "Юнак" тя би искала да е с пързалка, "такъв, какъвто всички софиянци си го спомнят".

"Заедно с минисър Кралев трябва да се намери подходящо място за нов национален стадион, но "Васил Левски" да остане тук", каза още Фандъкова. 

Кметът предвижда да отпаднат няколко от предвидените предложения в проекта за ПУП, който беше представен този месец и веднага повдигна съмнения и спорове дали няма отново да позволи застрояване на площи от парка. 

Планът за Борисовата градина в София запали нови споровеДали изготвеният „консервативен” проект не оставя вратички за застрояване, питат граждани. Министър Кралев пък вече плаши със съд заради стадионите

Един от спорните моменти в ПУП-а е възстановяване на Климатичното училище в Борисовата, но за какво ще се използват трите сгради, планът не казваше. Оказва се, че  Фандъкова е против подобно възстановяване. "Предложението на архитект Ковачев за изграждане на Климатично училище – аз не намирам, че е подходящо и необходимо, така че аз няма да го подкрепя. Ще настоявам да се запазят обектите на „Спортна София”, където са, заедно с конната база", обясни Фандъкова.

Тя е против и предвидения подлез за пешеходци, който да свързва парка с техникума по строителство и геодезия, защото според нея трябва да се търсят наземни решения. 

Още един атакуван проект в плана за Борисовата е изграждането на Музей на София, в който да се помещава и част от общинската администрация. Той би трябвало да се появи на мястото на автокъщата "Капитолия". Фандъкова обясни, че скоро трябва да стане ясно дали автокъщата ще се махне от парка, защото арх. Влади Калинов е издал заповед за премахването й, но собствениците на фирмата обжалват.

Делото вече е минало и сега се чака решението на съда. А дали да бъде построен Музей на София на нейно място, кметът каза, че няма против, ако не по-обемен от сегашната площ на автопарка.

Заповед за премахване има и за кръчмата „Веселото село” , но тя също се обжалва.

Болна тема и на граждани, и на община, е лятната къпалня "Мария Луиза", която през 2002 г. общинското дружество "Софийски имоти" апортира в съдружие с представители на групировката ВИС 2.  Така уникалното съоръжение на практика е подарено без в общината да влезе и стотинка. В момента 52% от къпалнята е притежание на частната компания "Парк Мария Луиза", а общината държи 42 на сто. За къпланята Фандъкова коментира, че за нея е важно, че ПУП защитава къпалнята във вида, в който е (т.е. да не бъде разрушена), а "кой и как ще инвестира в нея е друг въпрос". 

Предстоят две обществени обсъждания на плана за Борисовата градина. След това проектът ще влезе за гласуване в Столичния общински съвет.