Две детски градини, две училища, 3 църкви, 3 манастира, 17 параклиса, над 570 000 кв. м пътна инфраструктура и повече от 97 км тротоари има в най-голямото село у нас - софийското Лозен.

Наскоро със своите 6188 жители то официално беше обявено за най-голямото от националната статистика.

Село Лозен по-голямо от половината градове у нас, 164 места без нито един жителВ 427 села живеят по-малко от 10 души, най-много обезлюдени селища в Габровско

145 града имат по-малко жители, т.е. Лозен е по-голямо от повече от половината градове у нас.

Създадено е през 1955 г. със сливането на Горни и Долни Лозен. Днес в детската градина има над 200 деца, а в двете училища учат повече от 350. А през 2018 г. там са проплакали 87 бебета.

"Със сигурност броят е по-голям, защото не всички са регистрирани тук. Аз съм кореняк лозенчанин. Ще ви дам пример с моята улица - в съседната къща живеят 2 млади семейства, които не са регистрирани. Малко по-нагоре от над десетина семейства едва 5-6 души са регистрирани на съответните адреси", разказва пред "24 часа" кметът на селото Васил Станчев.

И в Лозен обаче, както във всеки град, най-наболелият проблем е пътната инфраструктура и нуждата от основен ремонт.

"Преди години всички се познавахме. Сега, въпреки че съм кмет, може би не познавам 20% от хората. Вероятно част от тях не са имали проблем, заради който да ме потърсят, други адресно не се водят тук. Купили са имот, направили са лъскава къща, сложили са голям дувар. Малко или много хората се отчуждават, което е тъжно. Младите тук са светлината в тунела, които са съпричастни към болката на другите. Това е пътят за развитие не само на селото, но и на града", смята Станчев.

А Лозен е известно с това, че пази традициите и обичаите. Всяка година лазарки обикалят домовете и пеят за здраве и берекет. На традиционния събор през юни пък се събират 800 души от фолклорни състави от страната.

Иначе към селото има инвеститорски интерес. Очаква се сградата на бившата транспортна болница, която отдавна пустее, да се превърне в рехабилитационен център и поликлиника.

Кметството пък работи над проект за изграждане на енорийски център с 2 зали, параклис, пенсионерски клуб и неделно училище. В Лозен живеят и чужденци - няколко германски семейства.

Фактът, че то бе обявено за най-голямото село у нас, е тема за коментар сред местните.

"Вече сме голям град. Преди години къщата ми беше в края на селото, сега е в центъра", шегува се възрастна жена.

"Така си ни е добре. Не искаме да ставаме град", казва продавачка в един от магазините. Родена е в Лозен и от 41 г. живее там, свидетел е как се разраства.

А статистиката сочи, че за 1 година са издадени над 80 разрешителни за строеж на къщи в селото.