БСП бламира лидера си Корнелия Нинова. На пленума червените отхвърлиха доклада на ръководството, който трябваше да обясни загубата на европейските избори. Те решиха специална комисия да изготви нов, а в нея Нинова изобщо няма да участва. TrafficNews научи, че Янаки Стоилов е направил предложение тя да оглави въпросната комисия, която да изработи документа. Това предложение е било отхвърлено. Нинова няма да може да използва и един от най-важните си инструменти на Конгреса. Всяко заседание на най-висшия партиен орган на БСП започва с анализ на председателя за случващото се в страната и партията.

Лидерите на червените традиционно използват този доклад, за да овладеят настроенията на делегатите. На Конгреса на 16 юни обаче Нинова няма да изнесе анализа си пред делегатите - това ще направи Валери Жаблянов. Именно той ще участва в изготвянето и после представянето на доклада за причините за загубата на евровота.

 Подобна стъпка е безпрецедентна и се случва точно на Конгрес, който реално ще даде старт на избора на нов председател на партията. При обсъждането на причините за загубата на вота, Националния съвет е бил особено остър към лидерката си. С особено остри думи са се откроили Михаил Миков, Георги Пирински, а тон за начало дал Юрий Асланов. Той е подал оставката си от предизборния щаб на партията. Въпреки решението да проведем позитивна европейска кампания, БСП направила негативна такава по места и така разколебала избиратели си, докато на ГЕРБ са се мобилизирали, обяснил Асланов. По негови думи, нито ниска активност, нито ромският вот не е бил решаващ за загубата на БСП.

Снимка: БГНЕС