Днес започна кампанията за прием в първи клас в столичните училища. Бъдещите първокласници в София са около 12 000 и ще се борият за влизане в близо 200 училища на територията на общината. Първото класиране става ясно на 3-ти юни. 

От тази година критериите са различни след като Столичната община одобри нова наредба. Според нея, в първа група попадат децата, които живеят в близост до училишето от поне 3 години. Или т.н. уседналост. Най-отпред на опашката отиват и малките, които имат по-голям брат или сестра в същото училище с възрастова разлика до 12 години. 

Във втора група се разпределят децата с настоящ адрес, кото не е променян в последните между 1 и 3 години, а в трета - тези, чийто адрес е променян през последната една година. 

При равни точки по групи, децата ще бъдат приети по допълнителни критерии, които носят точки. Деца без родители или само с един получават още 6 точки. Толкова ще получват и деца с трайни увреждания над 50%, а 5 точки ще получат онези, които имат близнак, или пък са от многодетни семейства. Същото важи и са деца, чийто дом е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват.