Министерството на отбраната е обявило търг с тайно наддаване за продажбата на 2 имота, бивши казарми, на територията на Столичната община.

Със свое решение от 4 април т.г., Министерският съвет даде съгласие за извършване на продажбата тези 2 имота с частна държавна собственост. С решението не се откри тръжна процедура, а само се даде съгласие в бъдеще виенното ведомство да открие такава процедура за продажба, тъй като данъчната оценка на всеки от визираните имоти е над 500 000 лв.

Съгласно разпоредбата от Закона за държавната собственост "Продажбата на имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на отбраната, чиято данъчна стойност надхвърля 500 000 лв., се извършва с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната. Въз основа на решението на Министерския съвет министърът на отбраната провежда търг при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона, след което издава заповед и сключва договор за продажба".

От Министерството на отбраната обясниха за Trafficnews, че причината за продажбата на тези имоти е, че те не се използват от въоръжените сили. По думите им те към момента са излишни и само натоварват министерството с излишни разходи. Вместо да се рушат - по-добре да се продадат и използват.

Самите имоти се намират в покрайнините на столицата. Единият от тях е в близост до бившия завод "Кремиковци" и е с площ почти 130 дка. Видът територия според Кадастъра е земеделска. Имотът в градоустройствения плаен е със специално предназначение и ползване и площ от 128 245 кв.м. Статутът на този имот е специален (За обекти на сигурността и отбраната), но по всяка вероятност той ще бъде променен, когато процедурата му по купуване приключи.

Другият имот (бивша казарма) се намира в район "Люлин". Видът територия също е земеделска, а площта му е 39197 кв.м. По план и закон този имот може да бъде застроен със сгради за обществено обслужване. Допуска се до 30% от РЗП да бъде с жилищно предназначение, като партерните етажи задължително са с обществени функции. От озеленената площ минимум 50% е предвидено да е висока дървесна растителност.

Той се намира в близост до жилищната зона и е много възможно на неговото място да бъде построен комплекс, включващ жилища и етажи за обществено ползване, но може и да бъде използван за стопански цели.

Според главния архитект на града Здравко Здравков пустеещите терени на бившите индустриални зони и казарми в София могат да се превърнат в жилищни комплекси.

По думите му, изоставените индустриални зони, както и бивши военни поделения и жп ареали, биха се превърнали в прекрасни квартали, което е по-доброто решение, вместо да се създават нови по периферията на града. Тези зони са в компактния град и са напълно транспортно и инфраструктурно обезпечени. 

При стартирана тръжна процедура се публикува обява за насрочен търг на сайта на Министерството на отбраната и в два национални ежедневника най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявление за участие.

В обявата се вписват данни за имота, като местонахождение, начална тръжна цена без ДДС, описание на имота, площ, депозит, място, дата и час на търга.

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост определената начална тръжна цена за продажба на имоти-частна държавна собственост не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто и балансовата стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, увеличена с 10 на сто.

Решението на Министерския съвет за продажбата на имотите, включваше и терените в Пловдив от 51 дка, които бяха предназначени за Втори градски център. Те вероятно ще отидат за жилищно строителство. Повече по темата вижте в линка:

Ново жилищно гето? Край с надеждите за нов градски център на Пловдив! Военните продават 51 дкаПравителството одобри разпродажбата на казармите на Гладно поле, обещани на Пловдив