Мотористи дариха кръв в акция за доброволно кръводаряване в София, предаде репортер на БГНЕС.

Българският червен кръст е партньор на Sofia Riders в най-новата благотворителна инициатива под надслов „Защото кръвта е живот“, провеждаща се в София.

„Това ни е първата ни подобна акция. Решихме, че тази година за четвъртия ни рожден ден, ще направим подарък на обществото, като дарим кръв. Тя е живот и единственият продукт, който няма заместител, получава се само от кръводарители”, каза д-р Асен Цеков, който е представител на софийски мотористи. Той посочи, че планират още една акция в края на мотосезона.

„Като най-уязвими на пътя ние често се сблъскваме с проблема за кръводаряването и аз като доктор също го виждам и от другата страна. Има недостиг на кръв. Точно по тази причина ние решихме да го направим като една инициатива”, заяви Асен Цеков.

„Това е доброволна акция, която е много полезна, защото има спешни случаи в болниците, за които не може в момента да дарят близки хора и е необходимо кръв да се дари, и такава трябва да имаме, за да се даде”, каза д-р Цона Костова от Националния център по трансфузионна хематология, които също са партньор на благородната кауза.

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители и се използва при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби причинени от травми, при тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.