На днешния празничен ден софийската музикална и театрална сцена предлага голямо разнообразие от постановки, мюзикъли и балет с любими приключенски и приказни сюжети. На някои места те са и безплатни: 

11 часа, балет "Арабеск" подарява "Пепеляшка", Държавен музикален и балетен център"

"На 1 ЮНИ , в Световния ден на детето Балет „Арабеск“ подарява спектакъла  „Пепеляшка“  на децата  на София и обявява вход свободен. Уверяваме ви, че спектакълът „Пепеляшка“ ще впечатли малки и големи, ще остане един  незабравим спомен за един спектакъл, изпълнен с много изненади, смях и радостни емоции от непредсказуемото развитие на така познатата и обичана приказка. Непринудената и спонтанна реакция на децата от комичните ситуации, в които изпада старата и загубила паметта си фея /актрисата Анна Петрова/, са доказателство за силното въздействие на различната „Пепеляшка“ на Балет „Арабеск“"

11 часа, "Лили и вълшебното бисерче", Софийска опера и балет

"Мюзикълът за деца по приказката на Валери Петров разказва за приказното пътешествие на малката Лили, гмурнала се в подводния свят, за да намери вълшебното бисерче, което да я направи добра. Момичето среща странни същества и преодолява много препятствия, разбира, че под страшната външност може да има скрито добро сърце, намира истинското приятелство и открива, че вълшебното бисерче всъшност не се намира в дълбините на морето, а в сърцето на всеки."

19 часа, "Вещици и магьосници", Зала "България"

"Вълнуваща приказка - балет за „Вещици и магьосници“, за феи и елфи очаква своята публика от малки и пораснали деца на 1 – ви юни от 19.00 ч. в зала „България“. 
По музика на композитора Камий Сен-Санс, с аранжиментите на цигуларя Иван Пенчев от Кварто, който ще бъде едновременно солист и диригент на сцената, заедно с 80 нежни балерини на Vaya Dance Studio, ще разказват приказка за завладяващи герои – магьосници и вещици. Ефирните балерини в образи на приятелки и врагове, на черни котки, елфи и на феи, под хореографията на Ваня Рошкова, ще танцуват сред вълшебен дъжд, отровна гъба и облаци-детективи, по красиви музикални творби, някой от тях изпълнявани за първи път в България. Най-главната вещица на всички вещицата, ще бъде актрисата Яна Грозданова, в ролята на разказвач."

11 часа, "Роня, дъщерята на разбойника", Младежки театър

"Спектакълът изрича тревогата си от разминаването между деца и родители. Роня и Бирк често предизвикват недоумение и смущение сред възрастните. Двамата са находчиви и смели, с много дух, решителност и твърдост. Децата са безпогрешни в чувството си за нравственост, в усета си за добродетели – откритост, състрадателност, доброта, в стремежа си към справедливост. Те показват какво е грешно в света по мирен начин. Не сочат с пръст като възрастните, а единствено чрез действията си се опитват да им покажат КАК ДА ЖИВЕЯТ В ЛЮБОВ ЕДИН КЪМ ДРУГ. Спонтанните им и смели реакции променят света."

11 часа, "Том Сойер", Малък градски театър зад канала

"Един нов стар „Том Сойер“, с една вечна тема за приятелството, приятелите и истинските ценности. 
Актьори, кукли, театър на сенките, големи, малки декори. Том, Хък и техните приятели – едно представление за малки и големи зрители и текстовете на Марк Твен, които помним от деца:


"– Слушай, Том, дай и на мен да побоядисвам мъничко!
Том се замисли и като че бе на път да се съгласи, но после реши друго:
– Не, Бен, не виждам как ще стане. Разбираш ли, леля Поли страшно много държи на тази ограда, щото нали гледа към улицата. Ако беше откъм задния двор, нямаше да имам нищо против – и тя също. Да, тя страшно много държи на тази ограда – трябва съвсем да се доизкусури! Сигурно няма и едно момче на хиляда, нито даже на две хиляди, което да може да се справи както трябва.
– Тъй ли? Хайде де, моля ти се, нека само да опитам! Само мъничко... Ако бях на твое място, аз щях да ти дам, Том!
– Бен, много ми се иска, честна дума, ама леля Поли... Той и Джим искаше, ама тя не му даде. Сид – и той, ама тя и на него не му даде. Не виждаш ли, че просто нямам избор? Ако ти трябваше да боядисваш тази ограда и нещо се прецакаше...
– Ух бе, ама аз също ще се старая! Дай ми де, Том! Слушай какво... ще ти дам огризката на ябълката.
– Ами, става... не, не, Бен, недей. Страх ме е...
– Цялата ябълка ще ти дам!""

12 часа, "Приказка за попа и неговия слуга Глупан", Столичен куклен театър

"По случай Международния ден на детето 1-ви юни, Столичен куклен театър ще поднесе своя подарък за децата – вход свободен за всички представления! Билети ще плащат само родителите.

В салона на ул. „Гурко“ 14, малките зрители ще могат да гледат представленията „ПРИКАЗКА ЗА ПОПА И НЕГОВИЯ СЛУГА ГЛУПАН“ от 12.00 ч. и „НИЕ, ВРАБЧЕТАТА“ от 17.00 ч."

„Приказка за попа и неговият слуга Глупан” притежава типичната, руска пищност и хармония. Попът си търси слуга, който едновременно да бъде „коняр, готвач и работник”. Но и да е „работен, евтин и смирен”. Един ден на пазара, той попада на Глупан, който се съгласява да стане негов слуга, единствено срещу уговорката, че някой ден „вместо заплата, ще го удари по главата”. Попът поставя новият си помощник пред различни изпитания. Със сръчност, хитрост и ловкост Глупан успява да се справи,  с всяко предизвикателство."

А.С.Пушкин

16.30 часа, "Приказка за рицаря без кон", Младежки театър

"В прeдставлението се разказва за един рицар без кон и за един кон без рицар, които се търсят из широкия свят. Спектакълът остроумно жонглира с приказни мотиви и обрати – принцесата е затворена в кула, рицарят е тъжен (защото няма кон), разбойниците няма кого да оберат, а злият змей няма кого да изяде, вълшебникът не може да вижда бъдещето, а кръвожадният прилеп се оказва една малка...
Една смешна история, в която се съдържа и голяма поука. Забавните песни и диалози създават приказно настроение в най-малките, но успяват да усмихнат и по-големите, които са запазили детето в себе си."

16.30 и 19.30 часа, Цирк "Балкански", парк "Възраждане"

Академичен цирк „Балкански" ПРЕДСТАВЯ своят нов мега спектакъл „КАЛЕЙДОСКОП”!

1ва част  - (продължителност 45 мин.)
Парад
Летящия лазер и спайдърмен 
Въздушна топка
Реприза - Полския клоун "Рико" 
Рейнско колело 
Кънтри танци 
5 годишната ездачка Натали и понито Далас 
Дресура на кучета 
Комичен велосипед 
Реприза - Полския клоун "Рико"
Гигантското колело

Антракт

2ра част  - (продължителност 45 мин.)
Игра на лостове БАРИ 
Реприза - Полския клоун "Рико"
Еквилибър
Бялата мечка и Натали Балканска 
Велофигуристика и еквилибристика 
Антре Сладолед 
Испански танц 
Въздушни халки и гимнастика 
Балет 
Глобуса на смъртта 
Реприза - Полския клоун "Рико"