От държава, скарана и с петте си съседки, Македония вече се е превърнала в приятел на всички в региона. Това заяви македонският премиер Зоран Заев. Той подчерта, че „ние сме част от Европа, а не от Африка” и вече се зачитат демократичните принципи и човешките права. Сред тях е и правото на самоопределение, в това число и за тези, които се чувстват българи.

Според Зоран Заев между българи и македонци няма нуджа от преводачи.

„На български, на македонски, на струмички диалект. Струмичкият е близък до българския, защото сме на българската граница. Говорим на език, на който се разбираме. В двете земи има два различни народа с два различни езика”, коментира той.

Той подчерта, че Македония има столетна собствена история, но правото на самоопределение е демократично и универсално за всеки един гражданин. Затова и няма опасност човек да остане без работа или да отиде в затвора, ако се обяви за българин, категоричен беше Заев.

„Буквално в периода 7-8 години назад имаше големи кавги с всичките ни 5 съседи. С Албания и Косово днес работим отлично. Със Сърбия напредваме всеки ден все повече и повече. С България станахме не само приятели, но и съюзници. С Гърция градим огромно приятелство. Останал е един политически проблем, който ще решим”, обяви Заев пред БТВ.

Той визира спора с Атина за името на страната. „Вярвам, че гърците омекнаха в позициите си. Доказахме с Бойко Борисов, че не ни трябва трета страна, която да ни притиска. Лидерите могат да стигнат до решение, което да е добро за гражданите. Няма договор, в който само едната страна да отстъпи”, коментира македонският премиер.

Заев отговори и на твърденията, че е предал родината си с подписването на Договора за добросъседство: „Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Това е един договор, какъвто всички модерни държави сключват”. По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува… макар именно по нейно време той да е бил подготвен: „Аз работих по него месец”.

Македонският премиер подчерта, че всеки историк има правото да тълкува минали събития, но „когато питали Самуил какъв е, не е казал „българин” или „македонец”, казал, че е син на Господ”. Според него обаче „фашизмът е свързан с хора, а не с народи” и затова формулировката „български фашистки окупатор” е изчезнала първо от паметна плоча в Струмица още по времето, когато й е бил кмет, а вече ще напусне и музеите и учебниците.

Заев призна, че не харесва центъра на Скопие: „Самият проект е символ на корупцията. Във време на голяма криза в Европа и Македония, там са потрошени около 700 млн. евро. Сега приемаме бюджета за 2018 г., в който още имаме да плащаме. Всички модерни държави градят хубави модерни обекти, а в Македония повторно се строеше барок – това беше символ на един период на изостаналост”.

По повод кървавите сблъсъци в парламента в Скопие през април и скандалите от времето на предишната власт, Заев беше категоричен, че вече в съда не само влизат обвинителни актове, но и се издават присъди. „Народът ни е малко нетърпелив, но Зоран Заев няма да е като Никола Груевски (лидер на ВМРО-ДПМНЕ и дългогодишен премиер – б.р.) да звъни на съдията”, подчерта министър-председателят.

Според него предшественикът му трябва да се изправи пред Темида, ако бъдат открити достатъчно доказателства за закононарушения: „Премиерът трябва да работи с опозицията, с гражданските организации, но най-важна е правдата. Ако не се осъдят тези, които са грешили преди, без значение от коя партия са, сегашната генерация ще повтори действията им”.

По думите му законовите промени за двуезичността ще дадат възможност за по-широка употреба на майчиния език, но македонският ще остане основен. Целта – икономическото развитие на страната да върви напред. През 2020 г. или 2021 г. в западната ни съседка ще има преброяване, като българите ще могат да се посочат като такива.