Освен протестите, които гражданите на Златица организираха в знак на протест в защита на учителя по музика Тодор Цачев, те написаха и писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсманът на България Мая Манолова.

В подписката ясно са описани причините за тяхното недоволство. Те настояват за оставката на началника на РУО-СОФИЯ-РЕГИОН Росица Иванова, защото до последния момент тя е отказвала да даде информация за назначаването на временно изпълняващ длъжността директор на училището в Златица.

Според написаното в писмото тя е излъгала учителския колектив, че документите му за кандидатура са били получени в папка "спам" и са изчезнали, а и самият той не е имал необходимите години педагогически стаж за длъжността "директор".

Публикуваме и пълния текст на протестното писмо до българския премиер, подписано от над 150 човека.

Отговорът от българските управници не закъсня. Министерският съвет обеща да извърши проверка на случая.

 

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО:

ДО Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 

КОПИЕ ДО:

ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКАТА

 

ПРОТЕСТНО ПИСМО

НА РОДИТЕЛИ, ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА



ОТНОСНО НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ  ДЕЙСТВИЯ НА

НАЧАЛНИКА НА РУО-СОФИЯ-РЕГИОН ПРИ НАЗНАЧАВАНЕ НА ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА ДИРЕКТОР НА СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ - ГР. ЗЛАТИЦА



УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕМИЕР,

 

Професионализмът изисква важните решения да са обосновани и обсъдени с тези, за които се отнасят. До последния момент г-жа Росица Иванова не провежда среща с учителите във връзка с предстоящото назначение на временно изпълняващ длъжността директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - гр. Златица. До последния възможен момент тя отказваше информация за взетото решение.

 

При отхвърлянето на кандидатурата на г-н Тодор Цачев тя излъга учителския колектив, че документите му са получени в папка спам и са изчезнали след 20 дни, и че не отговаря на изискванията поради недостатъчен педагогически стаж. По този начин г-жа Росица Иванова заблуди учителите и злоупотреби с доверието им. 

ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ:

 

  • Злоупотребата с власт и политически назначения

  • Непрофесионализмът в действията по назначаването на временно изпълняващ длъжността директор, с което се създаде напрежение и се възпрепятства учебния процес

  • Уронването авторитета на учителя и нарушаване на ЗПУО

 

НАСТОЯВАМЕ ЗА ОСТАВКАТА НА Г-ЖА РОСИЦА ИВАНОВА КАТО НАЧАЛНИК НА РУО-СОФИЯ-РЕГИОН.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ ВИЕ И РЪКОВОДЕНОТО ОТ ВАС ПРАВИТЕЛСТВО СТЕ ГАРАНТ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

 

Стана ясно, че малко след протестите началникът на РУО е подал сигнал до прокуратурата за качени клипове с деца от училището в интернет от Тодор Цачев. Пред нашия екип той каза, че всички родители са дали съгласие децата им да бъдат снимани.

"Вече писах едно сведение за Детска педагогическа стая, че съм заснел изразяването на любовта на децата към мен. В началото на годината всички родители са дали съгласие децата да бъдат снимани. Много изяви и концерти са качени в интернет", сподели Цачев пред TrafficNews.bg.

Както съобщихме недоволните протестираха в защита на учителя по музика Тодор Цачев. Веднага след като разбрали, че любимият им преподавател е подал оставка учениците от СУ "Св. Паисий Хилендарски" напуснали учебните занятия и се събрали пред школото за внезапен протест, скандирайки "Искаме Цачев!" и развявайки българското знаме.

Малко след това родителите подкрепили идеята на децата. Впоследствие броят на недоволните се умножил.

Цачев каза, че доброволно си подава оставката, а като причина посочва злоупотребата с власт от страна на Росица Иванова, която е началник на Регионално управление на образованието – София-регион.

Припомняме, че учителят по музика публикува в социалните мрежи видеообръщение в което казва, че е искал да се кандидатира за директор на училището и лично се е срещнал с Росица Иванова, но не е получил конкретен отговор.