Министерство на земеделието, храните и горите работи в диалог с организациите на ловците и имаме общото разбиране за безкомпромисност към бракониерски прояви и нарушенията с прилагане на цялата строгост на закона. Това увери заместник-министър Атанас Добрев пред Общото събрание на НЛРС – СЛРБ. Той призова за стриктно спазване на ловната дисциплина, правилата за безопасност по време на ловните излети и съобразяване със законодателството.

"Трябва да завишим нашата бдителност към нарушенията и това да е наш общ приоритет номер едно. Така ще можем да предадем на поколенията след нас съхранена природа и да изградим по-висока ловна култура сред обществото”, заяви заместник-министърът. 

Той отправи благодарност на ловната общност за съдействието, оказано за своевременното откриване и локализиране на огнища на Африканска чума по свинете, като призова за бдителност за заболели животни и през летните месеци.

Добрев посочи, че ще се търсят възможности за включване в бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. на мерки за подпомагане опазването и разнообразяването на дивечовите запаси.

Заместник-министърът поздрави ловците за подобрените целогодишни грижи за дивечовите популации, което доведе в последните години до по-голям обем добри трофейни екземпляри от дива свиня и сръндак, наградени с медали.

Според него това е израз на желанието за действие на светло и редовно регистриране на направения отстрел.