Над 300 души са подписали петицията, която стартираха жители на Брацигово. Чрез нея те изразяват недоволството си спрямо инвестиционното намерение на китайската компания, носеща името "Европейска рециклираща група". Както вече ви съобщихме, инвеститорите смятат да изградят предприятие, в е което да бъде рециклирана пластмаса. Сградата е наета от собственик, а шестима представители на компанията са посетили градчето. 

По време на вчерашния бурен дебат сред брациговци се зароди и идеята за провеждане на местен референдум. В продължение на двучасовата среща с кмета на общината Петко Петков над 20 от 150 присъстващи изразиха своето становище. На събранието, на което трябваше да бъде изразено становище от страна на общината, не присъства нито един представител от страна на инвеститорите. Попитан от граждани на какво се дължи отсъствието им, кметът отговори, че са били уведомени същата сутрин, но не могли да се свържат с преводач. 

Кой стои зад компанията, засега остава неясно, възмущават се граждани. По непотвърдена информация на Trafficnews.bg дейността, която ще бъде упражнявана в предприятието, може да се окаже параван за преработване на биологични отпадъци от болниците в Южна България. 

Междувременно кметът на общината обясни, че топката е в ръцете на РИОСВ - Пазарджик, тъй като въпросното намерение е постъпило при тях. 

"То не е входирано в общината. Съответно не сме ние компетентният орган, който може да го спре", допълни Петков. Въпреки това, брациговци обявиха, че са твърдо решени да се противопоставят на идеята, преди да стане твърде късно. 

Заводът, който може да бъде устоен в цех за рециклиране на пластмаса, се намира в непосредствена близост до защитени територии. Сред тях са и Бесапарските ридове, които представляват хабитат на 20 вида защитени птици, включени в Червената книга. Ридовете са местообитание и на световно защитения царски орел, изтъкна жителката на градчето Елисавета Чункова. Според проучването, направено от нея, обявената в инвестиционното намерение информация е подвеждаща и неточна. 

Местните се опасяват също, че дейността на завода може да наруши качеството на въздуха, както и на прочутата брациговска вода. Припомняме, че в края на миналия век НАСА обяви местността около близкия Равногор за най-екологично чистото кътче на Балканите, след свое изследване. Това обаче бързо може да се промени, тъй като в практиката пластмасата, която не може да бъде рециклирана, бива изгаряна, опасяват се жителите. Градът се намира в котловина, а вятърът обикновено е северен, тоест, духа откъм завода. По този начин мръсният въздух би се застоял на територията на общината. 

Какви са настроенията сред местните жители и намира ли се според тях Брацигово на прага на екологична катастрофа - вижте във ВИДЕОТО на Деница Лещева: