Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата започват проверки във всички общински и държавни болница в страната, които получават средства от НЗОК.

На пресконференция здравният министър Кирил Ананиев уточни, че ще се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници. По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ, пише Дарик.

„Сигурен съм, че ще намерим такива договори, които ощетяват Здравната каса“, аргументира се здравния министър.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.

„Дали има дублиране между дейностите, които се извършват в държавната и общинска болница, и частната болница, за да се установи дали приходите остават само за частната болница“, каза още той. Като пример за нелоялни практики на „болница в болницата“ е тази във враца, която според него е доведена до „ръба на оцеляването“. Той припомни и протеста на медиците в града, които в продължение на години не бяха получавали възнагражденията си.

„Ще успеем да ограничим онези практики, при които се взимат средства от българските граждани, които след това не се използват за здравеопазване. Битката ще бъде жестока, тези неща ги има от години, но ние ще се справим с тях“, заяви вътрешният министър Валентин Радев.