Почти година и половина след убийството на 87-годишния Стефан Янев, пред съда се изправят неговата дъщеря Мария Велева и съпругът и Свилен. Двамата са обвиняеми за това, че през февруари миналата година пребиха до смърт дядото на децата си. Жестокото убийство в столичния квартал „Люлин” придоби голям обществен отзвук, тъй като малко преди да бъде премазан от бой Янев участва в телевизионното предаване „Съдебен спор”.

Там той се оплака от дъщеря си, която го биела и тормозела, превзела апартамента му и най-важното: държала децата си под ключ, без да им позволява да ходят на училище, да излизат или да се занимават с нещо различно от интересите на родителите си.

Според съседите на семейството Мария, Свилен и трите им дъщери са посещавали секта, която обаче така и не беше установена след задържането на родителите. Стефан беше убит броени дни след излъчването на предаването, в което той разказва какво точно правят дъщеря му и нейният съпруг. По време на заснемането на въпросния епизод Мария Велева се държи агресивно, крещи истерично и отказва да отговори на каквито и да било въпроси.

Стефан не бил открит от познати няколко дни. След подадени сигнали тялото му е намерено на общ балкон, в близост до апартамента, в който живеели дъщеря му Мария, заедно със съпруга си Свилен и трите им момичета. Задържани веднага са дъщерята на убития и нейният съпруг.

След убийството трите дъщери на Мария и Свилен – на 13, 14 и 19 години бяха поети от социалните служби. Наложи се обаче момичетата да бъдат разделени, тъй като най-голямата от тях вече е пълнолетна и няма как да бъде приютена в дом за сираци. Експертите, които работеха с дъщерите на задържаните бяха категорични, че момичетата са асоциални, нямат никакви умения за комуникация и са били изцяло изолирани от естествената среда.

Още след убийството съседи на семейството разказаха, че тормоза над пребития до смърт е бил постоянен. Барбара Ангелова, която живее в същия блок обясни, че много пъти са подавани сигнали срещу Мария Янева и съпруга и Свилен, но никога не са взимани мерки, защото социалните и полицията не са били допускани до апартамента.

Друга съседка Йосифка Тихомирова беше разказала, че за последно е чула скандал в апартамента на 18 февруари 2018 г. Тя обясни, че тогава е  подаден и сигнал до полицията. Съседите твърдяха,  че към социалните служби са подавани множество сигнали, заради децата, които са държани в изолация. Всеки път, обаче, Мария отказвала да отвори вратата и да ги допусне вътре. От Социалните заявиха, че сигнал е подаван само един път.  Това било на 15 февруари 2018, когато не били допуснати до апартамента и в случая нямало какво да направят.

След като съпрузите бяха задържани, двамата направиха опит Мария да излезе на свобода, като Свилен поеме цялата вина за убийството. Прокуратурата обаче беше категорична, че в жестокия побой са участвали и двамата обвиняеми и вината трябва да бъде понесена както от мъжа, така и от жената.

Убийството на 87-годишния Стефан породи много въпроси, свързани най-вече с трите деца, които са с тежки психически травми, които вероятно винаги ще бележат живота им.

Историята породи въпроса как може едни деца да бъдат държани в пълна изолация години наред, да има сигнали срещу това и мерките, които социалните служби могат да вземат да се ограничават до едно позвъняване на вратата и въпроса „Може ли да влезем?”. И вероятно като много други и Стефан е можел да бъде спасен, защото в семейството на Мария и Свилен Велеви е давало множество индикации, че нещо не е наред и че е възможно да се стигне до крайност.

Системата обаче за пореден път не е успяла да помогне, а Янев като много други е повярвал само и единствено на телевизионните предавания. За съжаление обаче краят на историята е трагичен – един убит човек и вероятно три живота, които никога няма да бъдат „нормални” и „пълноценни”.