Замяна на общински терен за имот на частен инвеститор вдигна на бунт столичния район „Изгрев”. Недоволните хора се събраха пред райнното кметство, за да протестират срещу презастрояването на квартала. "Проблемите в „Изгрев” са като във всички други столични квартали – нови и нови сгради, липса на зелени площи, недостиг на места в детските градини и ясли, липса на паркоместа, разбити тротоари и високо строителство", обясняваха участници в протеста.

Основният проблем, който разгневи събралото се пред сградата на общината множество, се оказа започнатият строеж в непосредствена близост до 49-та детска градина. На парцела се предвижда 6-етажна жилищна сграда според подробния устройствен план, одобрен преди 3 години, обясни архитектът на района- Добромир Горанов.

Теренът е бил общински, но чрез „заменка” е даден на частен инвеститор.

Столичани от “Изгрев“ на протест срещу застрояването ВИДЕОИскат оставката на кмета на района Цветомир Жеков, настояват вместо кооперация да се направи забавачка

„Въздух за децата ни” и „Изгрев залезе” бяха сред надписите, които жителите на квартала държаха. Ето и мнение на една от тях:

„Това,  което най-добре онагледява, че за някои хора всичко може – е планът за строеж до 49-то ОДЗ. Това са 2 декара и половина място, където те искат да вдигнат 6-етажна сграда, но и доста сериозна разгърната площ. Т.е.,  за децата ще има мръсотия, опасност от падащи предмети, 6-те етажа ще бъдат в контакт с детските площадки. Няма как да се обезопаси, няма как да спестят на децата ни целият прах, целият шум, опасната техника, която ще преминава покрай детската градина. Този терен трябваше да бъде усвоен от детската градина – тя има нужда”, обясни участваща в протеста майка.

Според нея, теренът, на който жилищният блок ще бъде изграден е бил общински и столична община е можела с малко инвестиции да надгради съществуващата детска градина и по този начин помогне за недостига на места.

Кметът на района Цветомир Жеков обясни пред TrafficNews.bg, че е излушал исканията на жителите на Изгрев и ще потърси законов вариант да ги удолетвори:

„Към настоящият момент ситуацията е такава. Законодателството е такова и определя този имот с действащия устройствен план за застрояване. Сега ще анализираме нещата, ще преценим какви възможности има, тогава ще стане ясно има ли някаква възможност, защото Законът ги определя по този начин. Там никога не е имало план за разшрение на детската градина. Не може всички детски градини да са концентрирани в една точка на района. През 2015-та е бил одобрен ПУП-а за района. Предложението за тази замянка е била на група общински съветници и доколкото знам, то е гласувано от Столичния общински съвет с голямо мнозинство”, обясни кметът.