В аудитория 272 на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика, за който 350 кандидати са подали заявление за явяване, съобщават от университета.

Кандидат-студент изтегли темата „За няколко лайка повече“, по която ще пишат всички явили се днес на изпита. Бяха изтеглени и две контролни теми: „Улицата“ и „На гости на света“.

Проф. Ренета Божанкова, заместник-ректор на Алма матер, приветства всички кандидати с добре дошли в най-старото висше училище в България на първия изпит от кандидатстудентската кампания за тази година. Тя пожела в днешния пролетен и слънчев ден настроение, дълбока мисъл, равновесие на знанията и чувствата и изрази увереност, че кандидатите са подготвени за този изпит и ще покажат най-доброто, на което са способни, за да зарадват родителите и учителите си.

„Фактът, че сте тук показва, че сте направили първата крачка към един важен избор – избрали сте най-добрия университет у нас и най-добрия факултет“, посочи председателят на изпитната комисия по журналистика доц. Ефрем Ефремов.

В балообразуването на бакалавърските програми по „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. В специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита и има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.