Шефът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев заяви, че за него задържаният Кристиян Бойков със сигурност е извършил хакерския пробив на сървъра на НАП. Той направи коментара по време на семинар за киберпрестъпността, организиран от фондация "Евгений Мосинов" в Бургас.

 "Има задържан, повдигнато му е обвинение, работи се", коментира комисар Колев. На въпрос дали заловеният е "бял" или "черен" хакер, той разясни, че работата на задържания в компанията, в която работел, е да извършва одит и да тества информационни системи, което на жаргон означавало "бяло хакерство". Това което е свързано с извършване на "черно хакерство" се преследва от закона, а именно нерегламентиран достъп до информационни системи и други, обясни експертът.

"Сами разбирате че една информация качена един път в интернет много трудно и почти невъзможно е да бъде унищожена. Тя се разпространява чрез много сървъри, въпросът е в този момент такава информация да не бъде ползвана неправомерно, тъй като това е престъпление по смисъла на закона и всеки, който си го позволи ще бъде преследван", предупреди Явор Колев по повод изтеклите данни от сървъра на НАП.

В същото време Колев заяви, че не е особено притеснен от разпространяването на тези лични данни в интернет .

"За мен наличието на такива данни не е особено опасно, тъй като всички знаем, че такива данни се намират в интернет за всеки един от нас. Ако направите справка, ще видите. За мен, например в сайта на Сметната палата и на КОНПИ се намира достатъчно информация - за собственост, кредити, всичко, което съм длъжен да подавам. Но от това нищо не следва", коментира експертът по киберсигурност.

После се похвали, че седем операции срещу педофили в интернет ще бъдат реализирани през следващата седмица.