Всяко трето българско момиче на 15 години пуши редовно, което е най-високото равнище в ЕС (30% от момичетата на тази възраст у нас пушат редовно). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирайки данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" - 2017 г.

Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС - (21% - първа е Хърватия). Разпространението на тютюнопушенето сред българското население като цяло е най-високо в ЕС и е с почти 7% над средното за ЕС.

Данните в България показват, че 13.5 на сто от всички болести и 12.4 на сто от смъртните случаи възникват вследствие на употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

МЗ, регионалните здравни инспекции, Националното сдружение на общините на Република България и общинските съвети по наркотични вещества ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 15 ноември с различни прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея, пише Дневник. Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

От МЗ припомнят, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.