Армията скоро ще може да излиза на улицата и да изпълнява полицейски функции. Това предвиждат внесени по предложение на военния министър Красимир Каракачанов промени в Закона за отбраната, които вече са качени в сайта на военното ведомство за обществено обсъждане. Следващата стъпка е проектът да бъде внесен в парламента, където се очаква да бъде подкрепен от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Според готвените поправки въоръжените сили ще могат да участват в "оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението". В момента с тази задача е натоварена основно жандармерията.

Още преди година и половина Каракачанов настоя да се даде законова възможност  да се ползва армията в конкретни операции срещу престъпността и при охраната и опазване на обществения ред.

В името на тази цел елитната 68-ма бригада в Пловдив ще бъде трансформирана в Съвместно командване на силите за специални операции (СКСО). В мотивите на Каракачанов се посочва, че създаването на командването се налага и от "необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната".

По-рано вицепремиерът и военен министър разясни, че не става дума да се вадят на улицата танкове и да се вдигат самолети, а да се използват специалните сили на армията, които имат способности да извършват разузнаване и преследване.

Макар и без законов регламент войската два пъти беше включена в полицейски мисии – в задържането на заподозрян за убийството на жена си и в издирването на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър, напомнят от mediapool.bg.

В отговор на критиките тогава Каракачанов се позова на чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Заради кризата с мигрантите кабинетът на Бойко Борисов спешно промени закона, за да може въоръжените сили да участват в охраната на границата.

Конфузът с полицаите, които в събота се самообгазиха с несръчно използване на спрей, отново засилиха коментарите, че кадрите на МВР са много по-зле подготвени от армията.