Гражданите вече могат да изетглят бланка за подаване на сигнал за корупция и конфликт на интереси оналйн.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси за лице, заемащо висша публична длъжност, може да подаде сигнал до Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Гражданите вече могат да изетглят бланка за подаване на сигнал оналйн.

Образецът е достъпен на интернет страницата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в раздел „Сигнали“.

Сигналът трябва да съдържа трите имена на подателя, конкретни данни за нарушението, за което се сезира Комисията, позоваване на документи или лица, които могат да потвърдят информацията, дата и подпис.

Сигналът, който може да послужи за начало на проверка за корупция или конфликт на интереси, не може да бъде анонимен. Лицата, на които е възложено разглеждането на сигнала, са длъжни да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала. Когато изложените факти и данни не са от компетентността на Комисията, материалите се препращат по компетентност на съответните органи.